American Folklore Society díj

Akadémiai támogatott kutatócsoport tagja kapta meg az American Folklore Society rangos díját

Első európai kulturális antropológusként Povedák Kingának, az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport munkatársának ítélték oda az American Folklore Society Don Yoder Graduate Paper Prize-át.

Forrás: Akadémia

A néprajztudomány és a kulturális antropológia legrangosabb szakmai szervezete minden évben meghirdeti a neves valláskutatóról, Don Yoder-ről elnevezett felhívást, amelyre az adott évben megjelent, a megélt vallásosság aspektusait elemző tanulmánnyal lehet pályázni. Az akadémiai kutatócsoport tagja "Catholicism in Transition: The 'Religious Beat' Movement in Hungary" című pályaművével nyerte el a díjat.  A keresztény könnyűzene különféle irányzatait, azok identitás- és közösségformáló szerepét kutató Povedák Kinga munkájában egyrészt a vallási modernizációra adott válaszreakciókat és azok közösségi fogadtatását elemezte, másrészt arra kereste a választ, hogy a keresztény könnyűzenének milyen identitásformáló szerepe volt a szocializmus évei alatt Magyarországon.  A néprajzi, történeti, vallástudományi szempontokat és módszereket ötvöző tanulmány a zsűri értékelése alapján mind módszertanát, mind megközelítési módját tekintve kiemelkedett a beérkező pályamunkák közül.

A tanulmány a közeljövőben jelenik meg az Ashgate kiadónál "Christianity in the Modern World - Changes and Controversies" címmel Giselle Vincett szerkesztésében.

Főoldal Hírek American Folklore Society díj