Mózes kőtáblái a hármashalmon – Könyvbemutató

Minden érdeklődőt szeretettel vár az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék és az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport a Szegedi Közéleti Kávéház programján a Somogyi Könyvtár alagsori klubhelyiségében.

A kötetet bemutatja és a szerzőkkel beszélget A. Gergely András kulturális antropológus.

2016. április 21. Csütörtök

Időpont: 17.00

Helyszín: Somogyi Könyvtár

Szeged, Dóm tér 1-4, 6720

http://civilcafe.info/Tartalom/aprilis2016.htm

Glässer Norbert (szerk.): Mózes kőtáblái a hármashalmon. Zsidó hagyomány és szimbolikus politika határán. MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport - SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, Szeged, 2015

A könyv esettanulmányok gyűjteménye, amelyek a modern polgári öntudat, nemzeti és politikai elköteleződés szimbolikus jelenségeit járják körül a magyarországi zsidóság körében. A modern nemzetállamok kiépülésével megjelent az igény az evilági nemzeti történelem szakralizálására és új közösségteremtő rítusok kiépítésére is. Ezek nyelvezetükben, szimbólumrendszerükben a széles körben elterjedt vallási ismeretekhez nyúltak.

A szerzők sajtóforrások, homíliák, emlékalbumok és emlékjelek tükrében vizsgálják a nemzetvallás különböző adaptációit, a zsidó önmeghatározás útjait a magyarországi zsidóság körében. A tanulmányok 2010-2015 között íródtak önálló vagy társszerzős írásként a vallási néprajz szegedi műhelye (SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport [03 217], Bálint Sándor Valláskutató Műhely) és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem kutatóinak tudományos együttműködésében.

A könyv célja segíteni annak megértését, hogy milyen társadalomtörténeti változásokon ment keresztül a magyarországi zsidóság önmeghatározása, rávilágítani a jelenkori diskurzusok történeti alapjaira, az egyes diskurzuselemek változó kontextusaira és jelentéstársításaira.

A kötet szerzői: Fényes Balázs, Glässer Norbert, Glässerné Nagyillés Anikó és Zima András.

 

Főoldal Hírek Mózes kőtáblái a hármashalmon – Könyvbemutató