Barna Gábor, az SZTE egyetemi tanára Scheiber Sándor díjat kapott

Az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport vezetője, az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének professzora, Barna Gábor a felekezetközi tudományos kutatások elősegítéséért állami elismerésben részesült. 


A Scheiber Sándor-díjak ünnepélyes átadására 2016. március 18-án került sor az Emberi Erőforrások Minisztériuma Tükörtermében. Az 1996 óta évente átadandó kitüntetést idén Dr. Barna Gábor etnográfus, egyetemi tanár, és Dr. Róna Tamásné Ádám Mária a Goldmark Kórus karnagya vette át Soltész Miklóstól, az EMMI államtitkárától. 

A Scheiber Sándor-díj azoknak a magyar állampolgároknak, illetve a határon túl élő magyaroknak adható, akik maradandót alkottak a hebraisztika, a judaisztika, a zsidó vallás-, művelődéstörténet és az oktatás, valamint a zsidók és nem zsidók közötti dialógus és a tolerancia elősegítésének területén.

Barna Gábor a szegedi néprajzi műhely és Bálint Sándor hagyományait követve nagy hangsúlyt fektetett a vallási néprajz jelenségeinek és folyamatainak felekezetközi kutatásaira. Scheiber Sándor és Bálint Sándor tudós barátságának emléke talaján kereteket biztosított a magyarországi zsidóság vallási néprajzi és kulturális antropológiai vizsgálatához. Tudományos konferenciái és könyvsorozatai fórumul szolgáltak a téma kutatói számára. Támogatásával valósult meg a Bálint Sándor Valláskutató Műhely Zsidó vallási kultúra Közép-Európában kutatócsoportja, amelyben az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem, a Szegedi Zsidó Hitközség és a szegedi Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék kutatói vizsgálják a modern társadalomra adott izraelita/zsidó intézményi válaszkísérleteket. A Scheiber életmű adalékaként külön tanulmányban dolgozta fel Bálint Sándorral folytatott levelezést. A vezetése mellett végzett kutatások eredményei a keresztény és izraelita felekezetek társadalmi keretek által meghatározott hasonló tendenciáinak, közös múltjának jobb megismeréséhez járultak hozzá. Tanszékvezetőként lehetőséget adott zsidó vallási néprajzi kurzusok tartására, amelyek mára beépültek a tanszék kurzuskínálatába. Ennek eredményeként az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanárai mint vendégelőadók a szegedi néprajzi képzés ismereteit szélesítik, valamint a tanszék és az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport ismeretterjesztő előadásaiban is részt vállalnak.

 

Főoldal Hírek Barna Gábor, az SZTE egyetemi tanára Scheiber Sándor díjat kapott